Medicinoverforbrugs-hovedpine
Instruks
Formål: Beskrivelse af diagnose, udredning og behandling.
Forkortelser: MOH (medicinoverforbrugshovedpine), NSAID (non-steroide antiinflammatoriske midler).
Baggrund
MOH ses hos personer, der i forvejen lider af hovedpine, oftest migræne og/eller spændingshovedpine, men kan også forekomme i forbindelse med andre hovedpinediagnoser, både primære og sekundære hovedpiner.
Diagnose
MOH-diagnosen (G44.4) stilles, hvis alle følgende kriterier opfyldes:
A. Hovedpine ≥ 15 dage/måned hos en patient med en præ-eksisterende hovedpinesygdom
B. Regelmæssigt overforbrug gennem > 3 måneder af enten:
- Ergotaminer, opioider, triptaner eller kombinationspræparater ≥ 10 dage/måned,
- Simple analgetika ≥ 15 dage/måned, eller
- Vilkårlig kombination af ovenstående præparater ≥ 10 dage/måned
C. Hovedpinen kan ikke bedre tilskrives en anden diagnose
Udredning
- Grundig anamnese, inklusive hovedpinedagbog / hovedpinekalender med information om al forbrug af smertestillende medicin (også for andre smerter end hovedpine) og migrænemedicin
- Objektiv undersøgelse uden tegn på sekundær sygdom
- Eventuelt parakliniske undersøgelser for at udelukke sekundære årsager til hovedpine
Klinisk præsentation
- Gradvist tiltagende hovedpine over måneder til år
- Ofte mangeårig hovedpineproblematik
- Ofte daglig hovedpine af spændingstype iblandet hyppige migrænelignende anfald
- Aftagende eller nedsat effekt af smertestillende medicin på hovedpinen
Behandling
Det er afgørende for behandlingssucces, at patienten forstår, at det høje forbrug af smertestillende medicin kan være med til at forværre og vedligeholde hovedpinen. Denne information vil i sig selv kunne få mange patienter til at reducere deres medicinforbrug. Dette vil ofte foregå ved egen læge, hvis der ikke er risiko for alvorlig abstinensudvikling ved brat seponering af et meget stort dagligt forbrug eller brug af opioider eller benzodiazepiner.
Under behandlingsforløbet er det vigtigt med støtte og forståelse fra pårørende, arbejdsgiver og egen læge. Oftest vil man anbefale en sygemelding på 2-3 uger.
Behandlingen af MOH i de første 2 måneder
Overordnet anbefales nu både seponering/udtrapning af overforbruget og opstart af forebyggende behandling samtidigt.
- Seponering af al smertestillende medicin / migræne medikamina i to måneder (medicinsanering). Dette omfatter også smertestillende, der tages for andre smerter.
- Undervisning og information af patienten bør indeholde
- Rationale for medicinsanering
- Information om mulig udvikling af migrænelignende reboundhovedpine og evt. abstinenssymptomer (kvalme, opkastninger, søvnforstyrrelser, uro, angst, svedudbrud, hypotension og takykardi).
- Typisk varighed 2 – 10 dage, afhængigt af den type og mængden af den medicin der er overforbrugt
- Støttemedicin.
For at mildne kraftige reboundhovedpineanfald kan det være nødvendigt med sløvende medicin:
-
-
- Tablet promethazin 25 mg p.n. maksimalt 75 mg i døgnet eller
- Tablet chlorprothixen 25-50 mg p.n. maksimalt 150 mg i døgnet
- Ved kvalme og opkastninger:
- Tablet metoclopramid 10 mg p.n. maksimalt 30 mg i døgnet eller
- Tablet domperidon 10 mg p.n. maksimalt 30 mg i døgnet eller
- Suppositorium domperidon 30 mg p.n. maksimalt 90 mg i døgnet
-
Ved overforbrug af opioider er det pga. risiko for alvorlige abstinenssymptomer oftest nødvendigt med en gradvis udtrapning eller en kortere indlæggelse, hvor den første periode af medicinsaneringen kan foregå under metadondække, f.eks. metadon 20 mg aftrappet over 4 dage.
- Medicinsk forebyggende medicin. Opstart forebyggende medicin efter sædvanlige retningslinjer samtidigt med medicinsanering på baggrund af følgende:
- Underliggende hovedpinediagnose
- Tidligere forsøgt medicinsk forebyggende medicin
- Eventuelle komorbiditeter
Hvis det er vanskeligt at vurdere den underliggende hovedpinediagnose før sanering, kan man eventuelt udskyde opstart af forebyggende medicin med 2 måneder.
- Registrering af hovedpine og eventuel smertestillende medicin i hovedpinediagnostisk dagbog eller hovedpinekalender. Efter 2 måneder evalueres hovedpinen. Det kan være en fordel at benytte en diagnostisk hovedpinedagbog, da hovedpinens fænotype kan ændre sig i forløbet.
Når abstinenssymptomerne aftager, mærker patienterne ofte spontan bedring af hovedpinen over de næste uger til måneder. Mange patienter mærker også en betydelig almen bedring i deres tilstand, da de nu ikke længere er påvirket af den daglige medicin.
Efter 2 måneder evalueres hovedpinemønsteret
- Grundig information om korrekt brug af akut og profylaktisk medicinsk behandling i fremtiden ud fra hovedpinefænotype – oftest migræne eller spændingshovedpine
- Nøje monitorering af analgetikaforbrug fremover ved hjælp af hovedpinekalender for at undgå nyt overforbrug
- Opfølgning hos egen læge eller speciallæge. Opfølgning med 3-4 måneders interval indenfor det første år er med til at hindre recidiv af medicinoverforbrug
Medicinoverforbrugshovedpine og behandling for kronisk migræne
Ved opstart af behandling med CGRP-antistoffer og botox, er det en forudsætning at man ikke har pågående medicinoverforbrugshovedpine. Mange patienter med kronisk migræne vil i ventetiden på behandling risikere igen at komme i et overforbrug af anfaldsmedicin grundet manglende effekt af gængs profylakse. Her er det vigtigt at rådgive patienten om særligt at undgå medicinoverforbrug i de sidste måneder op til de skal ses ved hovedpineklinik, så et medicinoverforbrug på baggrund af manglende effektiv forebyggende behandling ikke kommer til at stå i vejen for at en effektiv profylakse kan opstartes.
Henvisninger
Sait Ashina, Gisela Terwindt, Timothy Steiner, Mi Ji Lee, Frank Porreca, Cristina Tassorelli, Todd Schwedt, Rigmor Jensen, Hans-Christoph Diener, and Richard B. Lipton: Medication-overuse headache. Nature Reviews 2023 (2023) 9:5
LN Carlsen; SB Munksgaard; M Nielsen; IMS Engelstoft; ML Westergaard; L Bendtsen; RH Jensen Comparison of 3 Treatment Strategies for Medication Overuse Headache. A Randomized Clinical Trial JAMA Neurol. doi:10.1001/jamaneurol.2020.1179 |
Senest revideret den 6.3.2025
Forfattere: Louise Carlsen og Signe Bruun Munksgaard.
Referenter: Rigmor Højland Jensen, Vlasta Vukovic Cvetkovic og Lars Bendtsen.
Godkender: Helge Kasch.